Lähiö Sinfonia – Sata kohtaamista , äänen alku askeleet

Lähiö Sinfonia / sävellys: Joona Lukala

OriginalPhoto-476300621.728578

 

Taiteelliset työt joita olen tehnyt ovat melko usein yhteistyö projekteja.Teatteri töissä on työryhmä johon kuuluu säveltäjän lisäksi näyttelijät,ohjaaja,lavasta,puvustaja, valosuunnittelija ja muita teknisiä ja taiteellisia työntekijöitä. Levyn teossa on taas bändi tai artisti ja esimerkiksi levy yhtiö ihmisineen. Aika harvoin sitä tekee koko työ prosessia kokonaan yksin. Yhteistyö on usein mukavaa kun on joku jonka kanssa käydä dialogia projektista ja peilata omia ideoita. Parhaimmillaan se on enemmän kuin osiensa summa kun ihmiset kuitenkin tulevat eri taustalla ja lähtökohdista tekemään yhdessä. Asiat voi parhaimmillaan nähdä todella eri tavalla jolloin syntyy mielenkiintoinen kokonaisuus, mihin kukaan ei olisi yksinään työskennellen päätynyt. Tietenkin joskus tulee haasteita kun kommunikoidaan kiihkeässä mielentilassa tai ei ymmärretä toisen lähestymis tapaa mutta yhteistyötä voi oppia ja kun on valmis keskustelemaan ja on yhteinen päämäärä, niin aina löytyy jokin punainen lanka jota kaikki voivat seurata.

Yhteisö voi myös olla esimerkiksi teatteri työryhmä tai pitkään yhdessä soittanut bändi.Olen tehnyt koko ikäni freelance töitä joten siinä aina tulee yhteisön ulkopuolelta.Tietysti usein on myös niin että kaikki tulevat yhteisön ulkopuolelta jos työryhmä ei ole ennen tehnyt hommia yhdessä. Varmasti suurimmat yhteisöt joiden kanssa olen työskennellyt ovat  Teatterit ja Turun Filharmoninen Orkesteri. Varsinaisesti koko kaupungin osan, lähiön tässä tapauksessa, kanssa en ole aiemmin työskennellyt. Suhtaudun siihen itse kuten kaikkiin muihinkin töihini.Aina niissä on jokin aihe on se sitten näytelmän teksti tai taiteellinen konsepti, tässä työssä se on lähiö ja Maria kanssa siitä kehittämämme konsepti joka pohjaa persialaiseen kansansatuun.

Musiikissa ja teoksen äänessä yleensäkin pyrin kontrasteihin joita tässä tapauksessa on esimerkiksi reaali maailma konkreettisine äänineen ja toisaalta soittimet ja niiden värikylläinen satu maailma.

Aloitintyöskentelyn varovaisesti etten heti nyrjäytä korviani ja päätin tehdä pari kokeilua .

Minua kiinnosti että miten saan äänitetyt konkreettiset äänet lähenemään soittimia.

 

IMG_2156

 

Lähiö Sinfonia tippa testi :

Äänitin sateen jälkeen tippuvia vesipisaroita turussa,lausteella. Käytin edullista käsinauhuria Zoom H1:stä. Nauhurissa on melko huonolaatuiset mikrofonit ja varsinkin AD muuntimet ja mikrofoni etuvahvistimet.Tästä syystä nauhoitukseen tuli aika paljon kohinaa.

Äänitin tippoja yö aikaan jolloin oli ulkona hiljaista mutta ilmeisesti katuvalosta tuli tasaista sähkö hurinaa nauhalle.Minulla ei ollut mukana myöskään tuulisuojaa joten jonkun verran tuulen huminaa ja käsittely ääniä tuli myös äänitettyä.

Menin Noise for Fiction äänitysstudiolle tuulissuolle tutkimaan nauhoittamiani konkreettisia ääniä. Käytin Izotope RX ohjelmaa jolla poistin kohinaa, sekä muita ei toivottuja ääniä. Ohjelmalla pystyy näyttämään äänen visuaalisena spektrografi kuvana, joka on tavallaan vähän kuin lämpökamera kuva äänestä. Äänen käsittely on helpompaa kun näkee selvästi millä taajuuksilla ei toivottuja kolinoita ja huminoita on. Pienen osan käsittely äänistä jätin koska halusin kuulla miten myös ne reagoisivat prosessointiin.

Valitsin muutaman pisaran joiden rytmi oli ideaani sopiva ja looppasin niitä jotta sain rytmin pysymään tasaisena koko testin ajan.En editoinut tippoja mihinkään tiettyyn tempoon, ainakaan vielä koska kyseessä oli tutkielma erillaisista menetelmistä joilla voin häivyttää konkreettisten äänten ja soitinten välistä eroa.Kysymys on lähinnä äänen järjestämisestä kompositioksi oli se sitten konkreettisia ääniä tai soittimia.Niiden saaminen toimimaan yhdessä on isoin haaste sävellyksessä koska konkreettiset äänet käyttäytyvät eri tavalla kuin soitinten nuotit. Usein äänitetyt luonnolliset äänet vievät huomattavasti enemmän  tilaa äänikuvasta kuin soitinten yksittäiset nuotit, konkreettistren äänten harmooniset kerrannaiset ovat myös erillaiset kuin soittimissa ja usein lähinnä muistuttavat kohinaa tai symbaalien äänispektriä. Erittäin jyrkillä  esim 72dB oktaavi filttereillä voidaan kaventaa ala ja ylä taajuuksista konkreettisia ääniä saman kokoisiksi kuin yksittäiset soitinten nuotit mutta silloin menetetään useinmmiten äänitetyn äänen  oma luonne. Mikä myöskin johtaa mielenkiintoisiin ja usein yllättäviin lopputuloksiin.

Tippa kokeilussa kokeilin erillaisia kaikuja joilla saa pidennettyä pisaroiden kestoa paljonkin.Myös erillaiset monesta viiveestä koostuvat matriisit tuntuivat toimivan hyvin koska niillä saa muokattua pisaroiden rytmiä tuomalla erimittaisilla viiveillä pisaroita kerroksittain toistensa päälle.Erillaiset resonaattori tehosteet auttoivat tuomaan tonaliteettia häly ääniin. tuomalla useampia resonaattoreita on mahdollista saada sointuja konkreettisiin ääniin.

Tippa testi no 1 :ssä käytin myös triggausta jolloin ohjelma ottaa kovimmat pisarat ja muodostaa niiden kohdalle midi signaalin joka voidaan ohjata syntetisaattoriin jolloin saadaan lisättyä synteettinen tippa , akustisen tipan kanssa samalle kohtaa ajallisesti.

Tippa testi 1:

 

 

IMG_8631

 

Tippa testi 2 alkaa raaka nauhoituksella.Tuon häivyttämällä  monia resonaattoreita nuottien saamiseksi tipoista.Seuraavaksi lisäsin konvuluutio prosessointia ja 32 erillaista viivettä tuomaan tilaa ja rytmiä. Eri aikaan toistuvat viive kerrokset saavat resonoidut tipat kuulostamaan helmeilevän harpun arpeggioilta.

 

 

IMG_2183-2

 

Lopuksi  72 dB oktaavi filtterillä kavennan äänen kapeaksi jolloin vaikutelma on kuin äänessä olisi yksi taajuus joka voidaan virittää haluttuun nuottiin.

 

 

Olin ensimmäisiin kokeiluihin varsin tyytyväinen ,ne antoivat hyvin käsityksen siitä kuinka paljon äänelle voi tehdä.Todellinen testi on se kun koitan saada nämä istumaan samaan sävellykseen instrumenttien kanssa. Seuraavaksi  täytyy äänittää lisää konkreettisia ääniä. Ja aloittaa soitin osuuksien säveltäminen.

www.joonalukala.com

http://www.satakohtaamista.fi